Συχνές ερωτήσεις

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου. Ο συνετός άνθρωπος πρέπει από τη νεανική του ηλικία να τη φροντίζει, για να απολαμβάνει μια ανέμελη ζωή αυτός και η οικογένειά του. Μη νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε τεράστια προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Καθημερινές συμβουλές:

  • Μην καπνίζετε. Αν το αποφασίσει ο/η καπνιστής θα κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του.
  • Κάντε άσκηση. . Ό,τι σας αρέσει. Συνήθως εμείς οι καρδιολόγοι συνιστούμε περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά / 5 μέρες την εβδομάδα. Εσείς θα βρείτε τι σας ταιριάζει. Υπάρχουν τόσες δραστηριότητες γύρω μας. Θυμάμαι, για παράδειγμα, μια κυρία που βρήκε μετά από πολλές παροτρύνσεις μου, λύση στο χορό.
  • Προσέχετε το βάρος σας. Πολλοί παχύσαρκοι απογοητεύονται και σταματάνε την προσπάθεια. Να γνωρίζετε ότι με λίγα κιλά μπορείτε να δείτε αποτέλεσμα που δεν το περιμένετε στην υπέρταση, στο διαβήτη και κυρίως στην αντοχή και στη διάθεσή σας. Αυτό θα σας δώσει κίνητρο για να συνεχίσετε.
  • Μεσογειακή διατροφή. Είναι το πρότυπο διεθνώς. Μην το ξεχνάμε. Αρκετά λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο στο τραπέζι μας. Τρώτε ψάρι και λιγότερο κρέας και ζωικά προϊόντα. Γαλακτοκομικά με λιγότερα λιπαρά.

Ένα σύγχρονο καρδιολογικό ιατρείο προσφέρει μια πλήρη καρδιολογική εκτίμηση με ανώδυνο , ασφαλή , γρήγορο, αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο.

Από την παιδική ηλικία, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πραγματοποιείται μία αρχική επίσκεψη που καλά είναι, εκτός από ηλεκτροκαρδιογράφημα, να περιλαμβάνει και υπερηχογράφημα καρδιάς Triplex, ειδικά στα παιδιά που αθλούνται. Ο καρδιολόγος τότε θα συμβουλεύσει προσωπικά τον κάθε εξεταζόμενο και θα καθορίσει τη συχνότητα παρακολούθησης ανάλογα με την ύπαρξη ή μη ευρημάτων.

Οι ασυμπτωματικοί άνδρες το αργότερο στα 40 και οι γυναίκες το αργότερο στα 50, εκτός από υπερηχογράφημα καρδιάς Triplex , πρέπει να αρχίσουν να κάνουν και τεστ κόπωσης.

Εννοείται ότι σε οποιαδήποτε ηλικία με την εμφάνιση ενός προβλήματος υγείας, πρέπει να επισκεφθούμε τον ιατρό μας άμεσα.

Τη σημερινή εποχή όλο και περισσότεροι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή. Είναι πάθηση κυρίως των ηλικιωμένων με συχνότητα 5% στις ηλικίες > 65 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες < 50 ετών.

Ο ασθενής παρουσιάζει αιφνίδιο αίσθημα παλμών που κρατάει πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Ο ρυθμός της καρδιάς είναι άτακτος και γρήγορος, συνήθως > 100/ λεπτό . Ταυτόχρονα υπάρχει αδιαθεσία και αλλαγή της αρτηριακής πίεσης. Καλά είναι όποιος έχει ανάλογα συμπτώματα να συμβουλευτεί τον καρδιολόγο του ή να πάει στο νοσοκομείο το πρώτο 24ωρο γιατί μπορεί να γίνει θεραπεία ανάταξης σε φυσιολογικό ρυθμό. Συχνά χρειάζεται αντιπηκτική αγωγή γιατί η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να δημιουργήσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εξαιτίας της δημιουργίας θρόμβων στο εσωτερικό της καρδιάς.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει επανάσταση στην αντιμετώπισή της. Η φαρμακευτική αγωγή της εμπλουτίστηκε με πιο εύκολα, στη χρήση, φάρμακα. Τα νέα αντιπηκτικά δεν χρειάζονται τακτική αιματολογική παρακολούθηση.

Στη φαρέτρα του καρδιολόγου έχει προστεθεί μια καινούρια επεμβατική αντιμετώπιση που είναι χρήσιμη και αποτελεσματική κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Το ablation ή κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής είναι πια μια αποτελεσματική θεραπεία σε έμπειρους βέβαια αρρυθμιολόγους, σε οργανωμένα κέντρα. Είμαστε πρόθυμοι να σας συμβουλεύσουμε.

Η Ευρωπαϊκή και η Αμερικάνικη Καρδιολογική εταιρεία συνιστούν στον γενικό πληθυσμό μέση αρτηριακή πίεση (ΑΠ) κάτω από 120 mmHg για τη συστολική και < 80 mmHg για τη διαστολική για να ελαττωθούν τα καρδιοαγγειακά επεισόδια. Αυτή η ΑΠ είναι η ιδανική για ηλικίες < 80 ετών. Συστολική ΑΠ 120 - 139 mmHg και διαστολική ΑΠ 80-89 mmHg θεωρούνται προυπέρταση με την έννοια ότι μπορεί να μη δώσουμε φάρμακο, αλλά θα συστήσουμε προσοχή.

Στις ηλικίες >80 ετών μπορεί να γίνει ανεκτή ΑΠ < 150 mmHg γιατί αυτές οι ηλικίες είναι επιρρεπείς σε πτώσεις-ατυχήματα κυρίως εξαιτίας χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Ο ιατρός πριν την συνταγογράφηση της κατάλληλης αγωγής για την αρτηριακή υπέρταση συμβουλεύει τον ασθενή τα εξής:

  • Απώλεια βάρους στους υπέρβαρους. Μπορεί μια μικρή απώλεια βάρους να είναι πολύ σημαντική και να επανέλθει η αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Σωστή διατροφή με λιγότερο αλάτι , υδατάνθρακες και λιπαρά.
  • Άσκηση όπως για παράδειγμα περπάτημα τουλάχιστον 30 λεπτά / 5 μέρες την εβδομάδα.
  • Διακοπή καπνίσματος

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να αισθανόμαστε τους χτύπους της καρδιάς μας .

Αν αυτό συμβαίνει μετά από άσκηση , ένταση, εκνευρισμό ή συναισθηματική διαταραχή , και ελαττώνεται σταδιακά , αυτό συνήθως δεν είναι κάτι το παθολογικό.

Αν όμως το αίσθημα αυτό είναι στην ηρεμία και δεν υπάρχει αιτία και κυρίως αν υπάρχει αδιαθεσία ή λιποθυμική τάση ενώ οι καρδιακοί παλμοί έχουν αλλάξει από το συνηθισμένο, πρέπει να ενημερώσετε τον καρδιολόγο σας. Μπορεί η κατάσταση αυτή να οφείλεται σε εκτακτοσυστολική αρρυθμία και πρέπει να μας συμβουλευτείτε.

Σε πρώτο στάδιο γίνεται εργαστηριακός έλεγχος για τον αποκλεισμό κάποιας άλλης πάθησης πχ. θυρεοειδοπάθεια και στη συνέχεια η αρρυθμία αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχει βέβαια μια μικρή πιθανότητα η αρρυθμία αυτή να είναι επικίνδυνη και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν συμπτώματα όπως λιποθυμία, λιποθυμική τάση και άσχημο κληρονομικό ιστορικό. Σημαντική εξέταση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το υπερηχογράφημα καρδιάς Triplex και το Holter ρυθμού.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει θεατές μιας συναρπαστικής εξέλιξης των έξυπνων ρολογιών (smartwatch) τα οποία καταγράφουν κυρίως τα βήματα κα τους καρδιακούς παλμούς. Οι συσκευές αυτές εξελίσσονται συνεχώς , είναι πολύ χρήσιμες για την παρακολούθηση της υγείας μας και εκτός των άλλων μας παρακινούν να γυμναστούμε. Καλά είναι να βάλουμε στόχο τουλάχιστον 7000 βήματα την ημέρα.

Η αξιόλογη καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (μία βέβαια απαγωγή από τις 12 που καταγράφεται με το κλασσικό ΗΚΓ ) είναι προνόμιο ελαχίστων ρολογιών και βέβαια αρκετά χρήσιμη στην ανίχνευση κυρίως της κολπικής μαρμαρυγής .

Η αρτηριακή πίεση δεν θεωρώ ότι μπορεί προς το παρόν να καταγραφεί αξιόπιστα από αυτές τις συσκευές. Ο κορεσμός οξυγόνου, αν και δεν τα έχω δοκιμάσει, θεωρητικά μπορεί να καταγραφεί με smartwatch.

Καλά είναι να προτιμάτε επώνυμες εταιρείες για αυτά τα προϊόντα που παρακολουθούν την υγεία μας και υπόσχονται πολλά στο μέλλον.

To διοισοφάγειο υπερηχογράφημα είναι υπερηχογράφημα καρδιάς που γίνεται με την εισαγωγή ενός εύκαμπτου ηχοβολέα στον οισοφάγο για την καλύτερη απεικόνιση της καρδιάς. Γίνεται με μέθη και καλά είναι να γίνεται από έμπειρο καρδιολόγο κυρίως σε νοσοκομείο ή μεγάλα διαγνωστικά κέντρα με τη βοήθεια νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτό είναι το νέο όριο για την κακή (LDL) χοληστερόλη σε ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως π.χ. διαβητικοί με στεφανιαία νόσο.

Ανάλογα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο , ο στόχος για την LDL χοληστερόλη είναι:

  • Χαμηλός (χωρίς προδιαθεσικούς παράγοντες): 116 mg/dl
  • Μέτριος (π.χ. ΣΔ τύπου 2 σε ηλικία < 50 ετών ) : 100 mg /dl
  • Υψηλός ( π.χ. σημαντική αύξηση σε ένα μόνο παράγοντα κινδύνου, ΣΔ > 50 ετών) : 70 mg/dl
  • Πολύ υψηλός (π.χ. στεφανιαία νόσος, ΑΕΕ) : 55 mg/dl

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας θεραπεύονται με διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI ή TAVR) που γίνεται χωρίς χειρουργείο, από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους, με σαφώς μικρότερους κινδύνους από την κλασσική χειρουργική αντιμετώπιση .

Η επέμβαση έχει προς το παρόν ένδειξη σε υψηλού κινδύνου ασθενείς, αλλά τελευταίες μελέτες έχουν δείξει όφελος και σε χαμηλού κινδύνου.

Η νέα βαλβίδα μεταφέρεται μέσα από ένα καθετήρα κυρίως από τη μηριαία αρτηρία και τοποθετείται στη θέση της παλαιάς.

Η βαλβίδα που εισάγεται είναι βιολογική και η διάρκεια ζωής της είναι ανάλογη με τη βιολογική βαλβίδα των χειρουργικών επεμβάσεων.